Moise.ro Blogul personal al lui Moise Guran

 • Epidemia s-a mutat la sat: “Ce-ai cu noi, mă? Pentru ce să dăm cu var?”
  by Moise on 22nd iunie 2020 at 16:12

  Moise Guran Mi-a fost teamă că se va întâmpla așa, de aceea am și atras atenția în articolul precedent că prin sate lumea se uită la tine ca la Zorro dacă porți… Articolul Epidemia s-a mutat la sat: “Ce-ai cu noi, mă? Pentru ce să dăm cu var?” apare prima dată în Moise.ro.

 • Valul doi e aici, dar bună parte din populație se comportă la fel ca la primul
  by Moise on 17th iunie 2020 at 13:18

  Moise Guran Pe măsură ce valul doi al pandemiei se conturează din ce în ce mai clar, ies în evidență două fenomene, care mai de care mai periculoase: 1. Nevoia publicului de… Articolul Valul doi e aici, dar bună parte din populație se comportă la fel ca la primul apare prima dată în Moise.ro.

 • Că-i zice „taxă pe coronavirus” sau altfel, ea este inevitabilă. Dar ar trebui plătită de stat
  by Moise on 12th iunie 2020 at 10:55

  Moise Guran Ceva agitație săptămâna asta, după ce un reporter a găsit un bar din București care i-a pus pe bon o așa-numită taxă de coronavirus. Dă-i știri peste tot că vai,… Articolul Că-i zice „taxă pe coronavirus” sau altfel, ea este inevitabilă. Dar ar trebui plătită de stat apare prima dată în Moise.ro.

 • Vestea cu adevărat proastă nu e că scade economia, ci că relansarea ei depinde doar de noi
  by Moise on 11th iunie 2020 at 08:52

  Moise Guran Bun, deci scenariile de bază privind economiile lumii, sunt acum cele care erau prezentate cu două luni în urmă ca variante pesimiste, pentru cazul că mai apare un val epidemic…. Articolul Vestea cu adevărat proastă nu e că scade economia, ci că relansarea ei depinde doar de noi apare prima dată în Moise.ro.

 • Șomajul a crescut și va mai crește, dar pe termen scurt
  by Moise on 4th iunie 2020 at 09:00

  Moise Guran Fără a fi o tragedie, pierderea locului de muncă este un eveniment neplăcut atât pentru angajat, cât și pentru angajator. Șomajul pe termen lung dă naștere însă unor situații dramatice,… Articolul Șomajul a crescut și va mai crește, dar pe termen scurt apare prima dată în Moise.ro.

 • Răscoala americană și implicațiile acesteia
  by Moise on 1st iunie 2020 at 16:40

  Moise Guran America a luat foc și complicatul tablou al protestelor din ultimele zile este dificil de înțeles chiar și pentru americani, cu atât mai mult pentru publicul din România. Din start… Articolul Răscoala americană și implicațiile acesteia apare prima dată în Moise.ro.

 • Lumea este la startul unei noi dimensiuni economice
  by Moise on 31st mai 2020 at 19:06

  Moise Guran Am văzut un serial miștocuț pe HBOGO, se numește Counterpart (tradus, O dimensiune paralelă). Teoretic e un film polițist, are un final cam de maioneză (pare că scenariștii și-au băgat… Articolul Lumea este la startul unei noi dimensiuni economice apare prima dată în Moise.ro.

 • Cresc prețurile. Păi, e bine?
  by Moise on 21st mai 2020 at 09:59

  Moise Guran Ai simțit și tu? Normaaal c-ai simțit! Păi n-am simțit noi? Nu ți-a făcut nevasta listă de cumpărături pe spatele declarației de umblare? Măcar atâta beneficiu să avem și noi… Articolul Cresc prețurile. Păi, e bine? apare prima dată în Moise.ro.

 • Al doilea weekend-carambol. Putea sau nu putea fi anticipat vidul legislativ?
  by Moise on 18th mai 2020 at 11:41

  Moise Guran A fost un weekend aglomerat, cu lume pe străzi și covidioți în piețe. Hai să lăsăm la o parte isteriile conspiraționiste, asupra cărora m-am pronunțat deja, într-un mod mai dur… Articolul Al doilea weekend-carambol. Putea sau nu putea fi anticipat vidul legislativ? apare prima dată în Moise.ro.

 • Carantina a rezolvat multe, dar nu și pandemia de prostie
  by Moise on 14th mai 2020 at 09:32

  Moise Guran Facebookul dar și televizorul au găzduit în aceste două luni, dar mai ales în ultimele săptămâni, texte, declarații și scene de o idioțenie ieșită din comun, genul acela de imbecilitate… Articolul Carantina a rezolvat multe, dar nu și pandemia de prostie apare prima dată în Moise.ro.

 • Autoritățile n-au habar câți oameni au murit în ultimele trei luni. O fi lene? O fi prostie? O fi altceva?
  by Moise on 6th mai 2020 at 12:11

  Moise Guran Ploaia de bâlbe și contradicții între factorii de decizie, în legătură cu ce vom avea și ce nu vom avea voie să facem după 15 mai, arată un singur lucru… Articolul Autoritățile n-au habar câți oameni au murit în ultimele trei luni. O fi lene? O fi prostie? O fi altceva? apare prima dată în Moise.ro.

 • O centrare pentru cel ce veghează… poate o reformă, poate ceva demisii la CCR?
  by Moise on 5th mai 2020 at 11:30

  Moise Guran Decizia CEDO în procesul intentat de Codruța Kovesi statului român are un potențial uriaș de reformă, și încă una de tip constituțional. Dincolo de palma devastatoare primită de Curtea Constituțională… Articolul O centrare pentru cel ce veghează… poate o reformă, poate ceva demisii la CCR? apare prima dată în Moise.ro.

 • Pe 15 mai tot vom avea mai multe cazuri active decât însănătoșiri
  by Moise on 30th aprilie 2020 at 10:23

  Moise Guran Niște unguri de la Universitatea Babeș-Bolyai, în loc să se ocupe de vânzarea Ardealului ca toți ungurii, s-au apucat să facă un site cu grafice și previziuni statistice, economice, de… Articolul Pe 15 mai tot vom avea mai multe cazuri active decât însănătoșiri apare prima dată în Moise.ro.

 • Despre spaimă și despre rolul ei în crizele economice
  by Moise on 29th aprilie 2020 at 11:34

  Moise Guran Un patron are două spaime mari legate de cash-flow: ziua de salarii și ziua de plată a taxelor. Furnizorii și facturile de utilități le mai întinzi pe o lună și… Articolul Despre spaimă și despre rolul ei în crizele economice apare prima dată în Moise.ro.

 • Prăbușirea prețurilor petrolului tot o criză semnalează. Poate asta e ultima.
  by Moise on 21st aprilie 2020 at 14:26

  Moise Guran În ultima sută de ani crizele petrolului și cele ale omenirii s-au cam legat. Mai exact, după Primul Război Mondial (ultima conflagrație din era colonială), petrolul, ca sursă de energie… Articolul Prăbușirea prețurilor petrolului tot o criză semnalează. Poate asta e ultima. apare prima dată în Moise.ro.

 • Niciodată nu a fost mai clară diferența dintre un lider și un șef
  by Moise on 16th aprilie 2020 at 10:13

  Moise Guran Omenirea n-a fost niciodată atât de alienată (literalmente alienată, înstrăinată) ca în această perioadă de “încuiere” (lockdown) prin case. Locuințele ne-au devenit pușcării fără gratii, iar fiecare dintre noi își… Articolul Niciodată nu a fost mai clară diferența dintre un lider și un șef apare prima dată în Moise.ro.

 • Care este dimensiunea reală a epidemiei în România? Cifre, comparații, ipoteze.
  by Moise on 14th aprilie 2020 at 16:27

  Moise Guran Vă spun din start că la întrebarea din titlu un răspuns, și acela aproximativ, îl vor da, cel mai probabil, istoricii, la o perioadă de timp după ce se va… Articolul Care este dimensiunea reală a epidemiei în România? Cifre, comparații, ipoteze. apare prima dată în Moise.ro.

 • Sunt aici, acasă… Hai să-i convingem să rămână!
  by Moise on 13th aprilie 2020 at 09:18

  Moise Guran Pe 16 martie 2020 la Aeroportul Otopeni s-a prezentat un cetățean care tocmai se dăduse jos din cursa Madrid – București și care a informat autoritățile că el are coronavirus…. Articolul Sunt aici, acasă… Hai să-i convingem să rămână! apare prima dată în Moise.ro.

 • Cât de tare ar trebui să ne îngrijoreze “Mama tuturor recesiunilor”?
  by Moise on 9th aprilie 2020 at 09:46

  Moise Guran Așa i-au spus cei de la Unicredit în raportul lor, inspirați probabil de cei de la ING (“mother of all fast-moving environments”) cărora li s-a părut totuși mai spectaculos titlul… Articolul Cât de tare ar trebui să ne îngrijoreze “Mama tuturor recesiunilor”? apare prima dată în Moise.ro.

 • Președintele cere guvernului alt buget. Ar fi bine să-i ceară și altă filozofie economică
  by Moise on 6th aprilie 2020 at 13:53

  Moise Guran Înainte să vorbim de buget, despre ce poate și ce nu poate face statul din scurt, să vă povestesc mai întâi ceva despre ultima lună, asta de pandemie. Ea a… Articolul Președintele cere guvernului alt buget. Ar fi bine să-i ceară și altă filozofie economică apare prima dată în Moise.ro.